Czerwona herbata – jej właściwości i działanie na organizm człowieka

Czerwona herbata – jej właściwości i działanie na organizm człowieka

Jeszcze nie tak długi czas temu całkiem o niej się nie słyszało, w tej chwili robi furorę. Wersja trunku, którym jest czerwona herbata to świetny napój i suplement diety. W jaki sposób ją zaparzać i co tak faktycznie wnosi do organizmu człowieka?

Herbata sypana

Autor: Czas na Herbatę
Źródło: Czas na Herbatę
Listki czerwonej herbaty, znanej jako Pu-Erh, po zbiorach zostają poddane krótkiemu procesowi fermentacji. Za jego pośrednictwem napar ma kolor czerwony. Smak możemy nazwać jako ziemisto-korzenny. Roślina rośnie przede wszystkim w Chinach i Tajwanie, tam też są największe zakłady zajmujące się rozprowadzaniem tego specyfiku na cały świat. Ma niezwykle ważne znaczenie w chińskiej medycynie, zatytułowany jest bowiem „zabójcą tłuszczu”. Przyspiesza metabolizm, zwiększa spalanie tłuszczów. Jak ją właściwie przygotować? Sprawdź więcej tutaj – .

Wystarczy do porcelanowego czajniczka wsypać liście i zalać gorącą, jednak nie wrzącą wodą, parzyć około 3 do 7 minut (klasyczna czerwona herbata). Uzyskany w ten sposób napój nie będzie miał ciężkiego aromatu, jaki da się wyczuć po nieodpowiednim jego przygotowaniu. Nie jest zatem to kłopotliwe, podobnie parzy się prawie że każdą inną herbatę. Jakie jeszcze ma wartości dla organizmu człowieka? Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, ożywia pracę jelit, zatem przyspiesza przemianę materii, a w rezultacie wcześniej omawiane spalanie tłuszczów. Napój, którym jest czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, reguluje krążenie, a skutkiem tego może być spokojnie zażywana przez ludzi borykających się z tego typu kłopotami.

Może także nas wypełnić w brakujące minerały, albowiem napar z liści zawiera ich mnóstwo, w tym manganu i teiny. Działa pobudzająco, skutkiem tego z chęcią konsumują go postacie rezygnujące z picia kawy. Leczy dolegliwości wątrobowe jak również wspomaga walkę z próchnicą. Tak duża liczba zalet, a więc nie zostaje nam nic innego jak tylko udać się do sklepu i nabyć liście do parzenia. Koszt artykułu, jakim jest czerwona herbata oscyluje w granicach od kilku do nawet kilkuset złotych za 100 gram.

herbata

Autor: Matthias Ripp
Źródło: http://www.flickr.com
Spożywając systematycznie napój, jakim jest czerwona herbata będziemy mogli zafundować sobie poprawę kondycji jak i zrzucić dodatkowo nieco masy. Opłata za nią, w zależności od producenta nie wykracza raczej poza możliwości finansowe normalnego człowieka.