Turystyka enologiczna w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna.

Turystyka enologiczna w naszym kraju staje się coraz bardziej popularna.

Wino to napój alkoholowy otrzymywany w wyniku częściowej lub całkowitej fermentacji alkoholowej ze świeżych winogron (miażdżonych lub nie) tudzież z moszczu gronowego. Z winem związane jest pojęcie enoturystki. ENOTURYSTYKA polega na zwiedzaniu regionów związanych z uprawą winnych latorośli oraz miejsc produkcji wina, a także uczestnictwo w imprezach i festynach związanych z tym trunkiem.

wino i ser

Źródło: http://www.flickr.com

Turystykę wina najlepiej uprawiać jesienną porą. Wtedy to liczne winnice organizują prezentacje, degustacje oraz święta winiarskie. ,,Winny” turysta jest zainteresowany nie tylko, tego w jaki sposób jego ulubiony trunek smakuje, ale przede wszystkim – jak powstaje. W programie każdej szanującej się wycieczki jest także zatem oglądanie krzewów z mini wykładem na temat ich hodowli i szczepów.

Enoturystyka ma charakter:

– rekreacyjny – kiedy motywem wycieczki jest chęć spędzenia czasu za miastem, na łonie natury;- poznawczy – turyści pragną zdobyć wiedzę z dziedziny uprawy winorośli, produkcji trunku i kultury winiarskiej;- kulturowy – wiąże się z długą tradycją produkcji wina, szczególnie na Starym Kontynencie;- kulinarny – wino, będąc produktem charakteryzującym dany region powiązany jest z jedzeniem i regionalnymi specjałami.

Enoturystyka to jedna z najszybciej zyskujących popularność form wypoczynku w ostatnich latach. Rynek win w Polsce z roku na rok rozwija się coraz prężniej, i chociaż ciężko będzie nam kiedykolwiek dogonić takie mocarstwa winiarskie jak Francja, Włochy czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie Polski nieustannie przybywa miejsc uprawy winorośli. Więcej w tym temacie: kliknij.
W Polsce winnice zajmują około 1000 ha. Wyróżnia się tutaj 3 podstawowe regiony winiarskie. Pierwszym regionem jest zachodnia i południowo-zachodnia część kraju, z silnymi wpływami klimatu morskiego i z rzadko występującymi zimami poniżej temperatury -20 st. C. Drugim obszarem jest południowa i południowo-wschodnia część Polski, z większymi wpływami klimatu kontynentalnego i z częstymi zimami o temperaturach poniżej -20 st. C, umożliwiające uprawę odporniejszych odmian winogron oraz mieszanek odmian. Do trzeciego obszaru, należy pozostała część naszego kraju, gdzie możliwa jest jedynie uprawa amatorska. W naszym kraju największe skupisko winnic znajduje się na terenie województwa lubuskiego.

Czerwone wino

Autor: CCFoodTravel.com
Źródło: http://www.flickr.com

Oprócz tego dobre warunki naturalne do enoturystyki w Polsce występują na Nizinie Śląskiej, Przedgórzu Sudeckim, Wyżynie Małopolskiej, W Karpatach oraz Wyżynie Lubelskiej. Amatorska uprawa możliwa jest w całej Polsce. Nawet na Suwalszczyźnie otworzono winnicę specjalizującą się w uprawach win „klimatu chłodnego”. Korzysta ona z sadzonek odmian bardziej odpornych na ekstrema pogodowe. Takie winnice jednak wymagają dużo więcej uwagi i pracy, a o dobre wina z nich dużo trudniej…