
To w końcu miejsce, gdzie zasiadamy z całą rodziną przy świątecznym śniadaniu, podczas którego nie może nie być święconki z koszyka, naprawdę tradycyjnych dań czy charakterystycznych dla regionu pyszności. Wielkanocny stół pełny jest różnych symbolicznych elementów, jak gałązki bukszpanu, wiązanki kwiatów czy gałązki wierzby zwane baziami. Co więcej, możemy wyczarować ładne dekoracje, i to bardzo szybko – ((sprawdź

Naturalnie, nie ma Wielkanocy bez pisanek, kraszanek, oklejanek i innych dekoracyjnych jaj. Dzisiaj nieco ułatwiamy sobie zadanie i zamiast prawdziwych ozdobnych jaj mamy na stole jajka (Polecamy makaron jajeczny czaniecki) zawinięte w niekoniecznie ładne dekoracje świąteczne z termokurczliwych folii. Przyznajcie, że nie wygląda to dobrze, dosłownie, jakbyśmy zamiast przystroić choinkę na Boże Narodzenie, wsadzili ją w kolorową folię.
Tymczasem, zdobienie jajek wcale nie jest takie skomplikowane i czasochłonne. Oczywiście, malowanie woskiem może być dla Ciebie za trudne. Jeśli tak, są pozostałe pomysły. Najprostszym z nich i często stosowany w wielu mieszkaniach są naturalne barwniki. To znaczy że jedno jajko będzie miało kolor herbaty, drugie kurkumy, trzecie buraczany czy łuski cebuli, a jeszcze kolejne czerwonej kapusty. Przekonaj się, jakie to niebanalne, a ile przy tym dobrej zabawy.