
Wystarczy do porcelanowego czajniczka wsypać liście i zalać gorącą, jednak nie wrzącą wodą, parzyć około 3 do 7 minut (klasyczna czerwona herbata). Uzyskany w ten sposób napój nie będzie miał ciężkiego aromatu, jaki da się wyczuć po nieodpowiednim jego przygotowaniu. Nie jest zatem to kłopotliwe, podobnie parzy się prawie że każdą inną herbatę. Jakie jeszcze ma wartości dla organizmu człowieka? Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, ożywia pracę jelit, zatem przyspiesza przemianę materii, a w rezultacie wcześniej omawiane spalanie tłuszczów. Napój, którym jest czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, reguluje krążenie, a skutkiem tego może być spokojnie zażywana przez ludzi borykających się z tego typu kłopotami.
Może także nas wypełnić w brakujące minerały, albowiem napar z liści zawiera ich mnóstwo, w tym manganu i teiny. Działa pobudzająco, skutkiem tego z chęcią konsumują go postacie rezygnujące z picia kawy. Leczy dolegliwości wątrobowe jak również wspomaga walkę z próchnicą. Tak duża liczba zalet, a więc nie zostaje nam nic innego jak tylko udać się do sklepu i nabyć liście do parzenia. Koszt artykułu, jakim jest czerwona herbata oscyluje w granicach od kilku do nawet kilkuset złotych za 100 gram.
